Ajankohtaista

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Jyväskylässä olivat Kisailijoista vuoden 2021 SM-hiihtojärjestelyjä varten tietoa ahmimassa kilpailujohtaja Veikko Ahonen (vas.), ratamestari Erkki Virkalahti, pääsihteeri Jonna Haapamäki-Syrjälä, kuuluttaja Matti Harju ja tulospalvelun Janne Mörsky. Istumassa kisojen tekninen asiantuntija Pyhäjärven Pohdin Esa Ryynänen.

Maastohiihdon SM-kisajärjestäjät ja TD:t koulutuksessa Jyväskylässä

Maastohiihdon tulevia SM-kisajärjestäjiä koulutettiin Jyväskylässä 18.-19.lokakuuta. 

Kisailijoiden hiihtojaoston vuoden 2021 nuorten SM-kisaorganisaatiota edustivat Jyväskylässä kilpailujohtaja Veikko Ahonen, pääsihteeri Jonna Haapamäki-Syrjälä, ratamestari Erkki Virkalahti, tulospalvelun Janne Mörsky ja Matti Harju sekä Hiihtoliiton nimeämä tekninen asiantuntija Pyhäjärven Pohdin Esa Ryynänen.

Ensi talvena yleiset sarjat kilpailevat Vöyrillä tammi-helmikuun vaihteessa ja Ristijärvellä huhtikuun alussa. Nuorten SM-hiihdot ovat Kontiolahdella 14.-16. helmikuuta ja Vaajakoskella Ski Jyväskylän järjestämänä 21.-23.maaliskuuta. Hopeasompafinaalit hiihdetään maaliskuun puolivälissä Taivalkoskella. Veteraanien SM-kisat ovat Valkealassa 7.-9.helmikuuta ja pitkillä matkoilla maaliskuussa Ilomantsissa.

Vuonna 2021 yleisten SM-hiihdot järjestetään Pyhäjärvellä ja Rovaniemellä. Nuorten sarjoissa kilpaillaan Vuokatissa ja Keuruulla. Hopeasompafinaalin järjestäjinä ovat yhdessä Ikaalisten Urheilijat ja Jämin Jänne. Veteraanien SM-hiihdot ovat entisen keuruulaisen Tapani Keskitalon johtamana Haapajärvellä. 

Vuoden 2021 ajankohdat varmistuvat ensi keväänä. Keuruulla hiihdetään todennäköisesti maaliskuussa, joten 2021 talven pakkasilla tykitetään lunta varastoon kevättä varten.

Nuorten SM-hiihdoissa Keuruulla on kilpailtu aikaisemmin vuosina 2001, 2008 ja 2013. Kansainväliset FIS 68. Keuruun hiihdot kilpaillaan liikuntapuistossa SM-esikisoina 4.-5.tammikuuta.

Jyväskylässä saatiin raportit viime talven SM-hiihdoista. Äänekosken Huiman onnistuneissa ja kiitosta saaneissa maaliskuun lopun SM-hiihdoissa oli kolmena päivänä noin 10000 katsojaa, kertoi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Hakonen. 

SM-järjestäjien koulutuksen jälkeen jatkettiin Jyväskylässä lauantaina ja sunnuntaina maastohiihdon FIS- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden (TD) kertauskoulutuksella, jossa tulevan talven sääntötarkennuksia olivat kuulemassa Kisailijoiden Veikko Ahonen ja Matti Harju. 

Pääkouluttajana toimi maastohiihdon sääntöryhmän jyväskyläläinen puheenjohtaja Jussi Prykäri, joka oli tekninen asiantuntija Pyeongchangin talviolympiakisoissa vuonna 2018. 

Sääntötarkennuksena tulevalle kaudelle on hiihtokilpailujen pakkasrajan muutos yli 20 kilometrin matkoilla ja alle 16-vuotiaiden sarjoissa –15 asteeseen ja veteraanien SM-hiihdoissa –17 asteeseen. Jos ilman lämpötila on –15.0 ja –20.0 °C välillä tulee tuomarineuvoston kokoontua ja tehdä päätös kilpailun pitämisestä ottaen huomioon radan, tuulen ja kosteuden vaikutus kilpailijoihin. Aikuisilla ja FIS-kisoissa pakkasraja on edelleen entinen –20 astetta. FIS-sääntöjen massahiihtojen pakkasraja on –25 astetta.

Vapaan hiihtotavan yhteislähdöissä ei ensi talvena käytetä enää alun tasatyönnön lähtölatuja.

Ensi talven hopeasompafinaalissa Taivalkoskella kokeillaan 14-vuotiaiden sarjoissa sprinttisäännöillä vapaalla hiihtotavalla kilpailtavaa XCX-suksicrossia 755 metrin radalla, joka sisältää eri tekniikoita vaativia osuuksia. Kilpailutavan toivotaan leviävän jatkossa myös seuratasolle ja kouluihin.

Emil ja kumppanit syysloman kotileirillä

Hiihtoporukka harjoitteli pitkän viikonlopun maastoliikuntakeskuksen fis-profiliin latupohjaa mukaellen. Samalla testasimme uutta SkiErgo-laitetta täydentävänä treeenivälineenä. Tarvittaessa laitteen ohjetta hiihtotreenareille löytyy toimistolta Veikolta ja Mörskyn Jannelta. Lauantain tauolla saimmo Vauhdin asiantuntijalta Jyrki Kopralta viimeistä tietoa voitelun suhteen. Lauantai-iltana päivä päätettiin rullahiihtoharjoituksella. Sunnuntai meni omien harjoitusten pohjalta, osa jalkautui jo syysloman perhevaelluksille. Pienen sateen ei annettu häiritä menoa Montosvuoren poluilla.


Neljännet NUORTEN SM hiihdot Keuruulla 2000 luvulla v.2021 > Liikuntapuistossa kuhisee jälleen

Suomen hiihtoliiton myöntämät kisat hiihdetään lopputalvesta,           ajankohta tarkemmin määritellään vajaan vuoden kuluttua.

Viimetalvena oli ilmoittautunut vastaaviin kisoihin lähes 800 osallistujaa Haapajärvelle joten on lupa odotella Keuruulle vastaavia lukuja. Kolmipäiväisinä kisoina majoitus vuorokausia kertynee  parisen tuhatta kun otetaan huoltojoukot mukaa.

Nuorten sarjat ovat 17, 18, 20 ja 23v. naiset ja miehet niinkuin määritelmät kuuluu. Viestit kuulunevat ohjelmaan.

Syksyllä on sopimuksien aika jolloin tarkennetaan asiota, puolin ja toisin ja sovitaan roolit, yhteistyö kumppanit ym... katsotaan asioiden kehittyminen "paperitöitä" ja pohdintoja riittänee 

TÄRKEÄÄ tietää-muistaa

> FIS 68. Keuruun Hiihdot hiihdetään 4-5. tammikuuta 2020 nuorten SM kisojen ESIKISOINA, paikat -radat tutuksi teemalla.

Ekstrana kisoissa PM mestaruus kilpailujen katsastukset U18v.sarjat

****************************************************

Eemil Helanderin SM-voitto ja PM-mitali ovat seuralle harvinaisia saavutuksia (25.2.2019)

Hiihdon SM-kisojen mestaruus on harvinaista herkkua. Kisailijoiden Eemil Helander saavutti sen M18-sarjassa 24.2.2019 Puijolla. Kilpailun tyylinä oli vapaan tyylin hiihto, mikä lisää uskoa nuoren miehen kykyihin myös jatkossakin. Juoksijanakin tunnettu Emil on myös valmis perinteisen hiihtäjänä. Kovin kilpakumppani SM-Puijolla näytti olevan Emil Liekari Kouvolan Hiihtoseurasta, joka oli perinteisen kisassa 19 sekuntia nopeampi.  Sen sijaan Vetelin Urheilijoiden Aapo Taipale jäi perinteisella 0,5 sekuntia, mutta vapaalla tavalla jo noin puolitoista minuuttia. Näitä herroja me mielenkiinnolla voimme seurata. Hiihtokilpailut löytyvät hiihtoliiton kalenterista hiihtokalenteri.fi ja Keski-Suomen osalta Keski-Suomen hiihdon sivuilta. Nuorten Pohjoismaiden mestaruushiihtojen mitali Emilille tuli myös nimenomaan vapaan tavan 10 km kilpailussa Viron Otepäässä. Linkki Puijon hiihtotuloksiin.

Seurapaitapäivä 24.9. värittää päivän seurojen väreillä

Yksi Seurasydän-kampanjan kohokohdista on tiistaina 24.9. vietettävä Seurapaitapäivä, jolloin kaikkia suomalaisia kannustetaan pukemaan töihin, kouluun ja menoihin oman seuran pelipaita, verkkarit tai fanipaita – tai muuten sonnustautumaan seuran väreihin.

Vaihtakaa siis farkut verkkareihin ja pikkutakki seurapaitaan ja juhlistakaa kaikkien aikojen ensimmäistä seurapaitapäivää.  Jakakaa oma seurapaitapäiväkuvanne tunnisteilla #seurasydän ja #seurapaitapäivä.