Väinö Koskela - Suomen Urheilutietäjät ry

- - - -

 Suomen Urheilutietäjät ry

- - - -

Väinö Koskela s. 1921

Zátopekin kaveriksi

1940-luvun puolivälin jälkeen kestävyysjuoksun valtiaaksi kehittyi Tšekkoslovakian Emil Zátopek. Valtavan harjoitusmäärän turvin hän lähti yleensä kilpailuissa keulaan heti alussa ja hirmuisella vauhdilla jätti muut matkan aikana.

Zátopek voitti Lontoossa 1948 kympin ja Helsingissä 1952 huikeat kolme olympiakultaa: viitosella, kympillä ja maratonilla. Hän voitti kympin vielä Bernissä EM-kilpailuissa 1954.

– Kesällä 1947 minut lähetettiin Tšekkoslovakiaan kilpailemaan. Olin 5 000 metrillä kolmas Zátopekin ja ruotsalainen Evert Nybergin jälkeen. Zátopek tuli sitten minun kaverinani Suomeen kilpailemaan.

Nyberg oli Oslon EM-kilpailujen 5 000 metrin pronssimitalisti. Koskela kertoo opettaneensa matkalla "Satu-Pekalle" suomen kielen sanoja, sekä hyviä että pahoja.

Helsingissä Suomen Suurkisoissa Zátopek ja Viljo Heino kävivät 5 000 metrillä huikean taistelun, jonka Zátopek voitti. Ajat olivat 14.15,2 ja 14.15,4.

Koskelasta ja Zátopekista tuli ystäviä. Myöhempinä vuosina Zátopek oli usean kerran Koskelan vieraana Suomessa. Kun suurjuoksija kuoli marraskuussa 2000, kutsui leski Dana Zátopkova Koskelan muistotilaisuuteen.

–         Muita suomalaisia siellä ei tainnut olla kuin minä ja Urheiluliiton lähettämä Lasse Virén.
Zátopek oli kohtelias ja mukava mies, eloisa ja vilkas.

- - - -

Suomen Urheilutietäjät ry

- - - -