Herpmanin poikain juhlakilpailujen avaussanat 20.6.2014

Keuruun Kisailijoiden kunniapuheenjohtaja Jussi Arkkila

Hyvä urheiluväki:
kilpailijat, toimitsijat, yhteistyökumpanimme, arvoisa kisayleisö.

Tervetuloa 48. Keuruun Juhannuskisoihin, Herpmanin poikain juhlakilpailuihin, Keuruun Kisailijain 100-vuotisjuhlakisoihin!

Keuruun Kisailijat viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuotta. Kaikissa seuramme ohjelmassa olevissa urheilumuodoissa on pidetty tai pidetään 100-vuotisjuhlakilpailut.  |Juhlakilpailut|
Tänään on yleisurheilun vuoro.
10.syyskuuta julkistetaan kunnallisneuvos Osmo Kärkkäisen kirjoittama Kisailijoiden 100-vuotishistoria ja juhlavuosi huipentuu 14.9. vietettävään seuramme 100-vuotisjuhlaan. |Kirjan julkistus|  |100-vuotisuhla|

Äskeinen marssikulkue sai ideansa Keuruun kentän vihkiäiskilpailuista juhannuksena 1927.
Silloin urheilijat marssivat kentälle Tukholman olympiasankarin Hannes Kolehmaisen kantaessa Suomen lippua. 
Nyt Suomen lippua kantoi Kisailijoiden kasvatti Juha Kukkamo, moninkertainen SM-mitalisti ja maaottelumies. Kisailijoiden lippua kantoi seuramme puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Paavo Lintula.

Yleisurheilu on ollut seuramme ohjelmassa alusta alkaen, voidaan jopa sanoa, että ennen sitä. Tuleva Kisailijoiden jäsen, Lempi Uskali, ehti tehdä Keski-Suomen piiriennätyksen 100:n metrin juoksussa jo vuonna 1913. Aika oli 14,6. Ennätys kesti vuoteen 1935, jolloin Kisailijoiden Mirjami Kuosmanen rikkoi sen ajalla 14,4.

Tämän päivän kisojen nimi, Herpmanin poikain juhlakilpailut, juontaa vuosiin 1928 ja -29, jolloin Kisailijat rakensi isonvihan aikaisille kotiseutunsa puolustajille kirkkoherra Herpmanin pojille muistomerkit Ketveleen kannakselle ja Ampialan mäelle. Rakentamisen aikana juhannuksena -29 pidettiin kentällä urheilukilpailut.
”Näissä tapahtumissa ovat Kisailijain nykyisten juhannuksen aikaisten 'Herpmanin poikain muistokisojen' juuret”, kirjoitti kotiseutuneuvos Jussi Rainio Kisailijoiden 60-vuotishistoriikkiin vuonna 1974.

Ensimmäiset Herpmanin poikain muistokisat pidettiin vuonna 1965. Kisat ovat jatkuneet siitä lähtien vuosittain juhannusaattona paria kenttäremonttivuotta lukuun ottamatta. Välillä nimenä oli Keuruun Kesäkisat, mutta juhannusaattona silloinkin kisailtiin.

Juhannus alkaa urheilukentältä, on keuruulainen sanonta. Se pitää paikkansa tänäkin vuonna. Olette kaikki tervetulleita juhannuksen avaustapahtumaan!

Nuorimmat ovat jo oman osuutensa kisailleet. Varttuneempien kisaosuus alkaa nyt.

Toivotan kilpailijoille rehtiä kisamieltä ja onnistuneita suorituksia Herpmanin poikain juhlakilpailuissa juhannusaattona 2014.

- - - -

 Avajaiset

Jussi Arkkila
- Kuva: Esko Soini -
Jussi Arkkila - Kuva: Esko Soini -

- - - -

Facebook Kisailijat