Ajankohtaista

Puistossa alkoi aitojen rakentaminen! Tää on yhteinen savotta jotka tarvii ko. aitoja. Veikko järjestelee talkoita 0400 874146 odottelen puheluita.

ONNI MÄKELÄ Hiihtoliiton valmennusryhmään.

Kisailijat saivat  nuorten U 20 haastajaryhmää hiihtäjän ja se on aina kova juttu kun on ns. liiton ryhmän hiihtäjä.

Eemil Helander jatkaa urheilu-uraansa juoksupuolella ja näin jäi pois ainakin huopputason hiihdosta. Tämähän jo tiedettiin kun Eemil antoi asiasta tiedotteen jokin aika sitten.

Jyväskylässä olivat Kisailijoista vuoden 2021 SM-hiihtojärjestelyjä varten tietoa ahmimassa kilpailujohtaja Veikko Ahonen (vas.), ratamestari Erkki Virkalahti, pääsihteeri Jonna Haapamäki-Syrjälä, kuuluttaja Matti Harju ja tulospalvelun Janne Mörsky. Istumassa kisojen tekninen asiantuntija Pyhäjärven Pohdin Esa Ryynänen.

Maastohiihdon SM-kisajärjestäjät ja TD:t koulutuksessa Jyväskylässä

Maastohiihdon tulevia SM-kisajärjestäjiä koulutettiin Jyväskylässä 18.-19.lokakuuta. 

Kisailijoiden hiihtojaoston vuoden 2021 nuorten SM-kisaorganisaatiota edustivat Jyväskylässä kilpailujohtaja Veikko Ahonen, pääsihteeri Jonna Haapamäki-Syrjälä, ratamestari Erkki Virkalahti, tulospalvelun Janne Mörsky ja Matti Harju sekä Hiihtoliiton nimeämä tekninen asiantuntija Pyhäjärven Pohdin Esa Ryynänen.

Ensi talvena yleiset sarjat kilpailevat Vöyrillä tammi-helmikuun vaihteessa ja Ristijärvellä huhtikuun alussa. Nuorten SM-hiihdot ovat Kontiolahdella 14.-16. helmikuuta ja Vaajakoskella Ski Jyväskylän järjestämänä 21.-23.maaliskuuta. Hopeasompafinaalit hiihdetään maaliskuun puolivälissä Taivalkoskella. Veteraanien SM-kisat ovat Valkealassa 7.-9.helmikuuta ja pitkillä matkoilla maaliskuussa Ilomantsissa.

Vuonna 2021 yleisten SM-hiihdot järjestetään Pyhäjärvellä ja Rovaniemellä. Nuorten sarjoissa kilpaillaan Vuokatissa ja Keuruulla. Hopeasompafinaalin järjestäjinä ovat yhdessä Ikaalisten Urheilijat ja Jämin Jänne. Veteraanien SM-hiihdot ovat entisen keuruulaisen Tapani Keskitalon johtamana Haapajärvellä. 

Vuoden 2021 ajankohdat varmistuvat ensi keväänä. Keuruulla hiihdetään todennäköisesti maaliskuussa, joten 2021 talven pakkasilla tykitetään lunta varastoon kevättä varten.

Nuorten SM-hiihdoissa Keuruulla on kilpailtu aikaisemmin vuosina 2001, 2008 ja 2013. Kansainväliset FIS 68. Keuruun hiihdot kilpaillaan liikuntapuistossa SM-esikisoina 4.-5.tammikuuta.

Jyväskylässä saatiin raportit viime talven SM-hiihdoista. Äänekosken Huiman onnistuneissa ja kiitosta saaneissa maaliskuun lopun SM-hiihdoissa oli kolmena päivänä noin 10000 katsojaa, kertoi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Hakonen. 

SM-järjestäjien koulutuksen jälkeen jatkettiin Jyväskylässä lauantaina ja sunnuntaina maastohiihdon FIS- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden (TD) kertauskoulutuksella, jossa tulevan talven sääntötarkennuksia olivat kuulemassa Kisailijoiden Veikko Ahonen ja Matti Harju. 

Pääkouluttajana toimi maastohiihdon sääntöryhmän jyväskyläläinen puheenjohtaja Jussi Prykäri, joka oli tekninen asiantuntija Pyeongchangin talviolympiakisoissa vuonna 2018. 

Sääntötarkennuksena tulevalle kaudelle on hiihtokilpailujen pakkasrajan muutos yli 20 kilometrin matkoilla ja alle 16-vuotiaiden sarjoissa –15 asteeseen ja veteraanien SM-hiihdoissa –17 asteeseen. Jos ilman lämpötila on –15.0 ja –20.0 °C välillä tulee tuomarineuvoston kokoontua ja tehdä päätös kilpailun pitämisestä ottaen huomioon radan, tuulen ja kosteuden vaikutus kilpailijoihin. Aikuisilla ja FIS-kisoissa pakkasraja on edelleen entinen –20 astetta. FIS-sääntöjen massahiihtojen pakkasraja on –25 astetta.

Vapaan hiihtotavan yhteislähdöissä ei ensi talvena käytetä enää alun tasatyönnön lähtölatuja.

Ensi talven hopeasompafinaalissa Taivalkoskella kokeillaan 14-vuotiaiden sarjoissa sprinttisäännöillä vapaalla hiihtotavalla kilpailtavaa XCX-suksicrossia 755 metrin radalla, joka sisältää eri tekniikoita vaativia osuuksia. Kilpailutavan toivotaan leviävän jatkossa myös seuratasolle ja kouluihin.