Historiaa - Juhannnuskisat - Kesäkisat - Herpmanin poikain muistokisat

Keuruun Juhannuskisat - Herpmanin poikain muistokisat - Keuruun Kesäkisat

1965-2014

Keuruun Kisailijoiden yksi tärkeimmistä liikunta- ja urheilumuodoista on seuran syntysanoista lähtien ollut yleisurheilu.

Vuonna 1964 seuran täyttäessä 50-vuotta, Keuruun keskustaan valmistui uusi urheilukenttä. Juhlavuoden ja uuden, ensikertaa käytössä olevan kentän kunniaksi Keuruun Kisailijat järjesti sunnuntaina 30.8.1964 ensimmäiset kansainväliset yleisurheilukilpailunsa nimellä  ”Kansainväliset 50-v Juhlakilpailut”.

 Kansainvälistä väriä kisoihin toivat mm. saksalaiset urheilijat ja kotimaisista urheilijoista kuumin nimi oli juoksija ”Parta-Pekka” Juutilainen.

Uusi urheilukenttä ja hyvin onnistuneet juhlakisat vaikuttivat varmaan siihen, että silloinen seurajohto Veikko Ilvesmäen ja Voitto Saaren johdolla, päätti järjestää vuosittain kesällä  tasokkaat kansainväliset yleisurheilukilpailut Keuruun keskusurheilukentällä.

7.6.1965 Kisailijat sai urheiluliitolta luvan järjestää  seuraavat kansainväliset yleisurheilukilpailunsa helluntaina

Vuonna1966 kisat järjestettiin juhannusaattona ja kisat saivat kansan suussa  ”Keuruun Juhannuskisat”-nimen.

Keuruun Kisailijat on ollut jo alkuvuosistaan lähtien mukana Keuruun perinne-ja kulttuurielämässä, mm. vaalien Ison Vihan aikaan Keuruulla taistelleiden kirkkoherra Herpmanin poikain muistoa. Juhannuskisoja alettiinkin kutsua Herpmanin poikain muistokilpailuksi.

Kisaperinne on jatkunut katkeamatta vuosittain, lukuunottamatta keskusurheilukentän kahden vuoden kunnostusaikaa 1983-1984. Juhannuskisojen ajankohtaa on vuosien aikana pohdittu.  Mahdollisen kisojen ajankohdan muuttumisen vuoksi kisoille kehitettiin 1991 uusi ”Keuruun Kesäkisat”-nimi, joka säilyi aina vuoteen 2006 saakka.

Juhannusaatto on kuitenkin säilyttänyt paikkansa kisojen ajankohtana, vaikka perusteltuja syitä on ilmennyt kisapäivän muuttamiseksi.

Kisojen alkuaikojen mainoslause ”Keuruun juhannus alkaa urheilukentältä” on säilynyt tähän päivään saakka.

Suur-Keuruu lehden uutisointi kisoista 1991 ”Itä-ja Länsi kohtaavat Keuruulla” oli varsin osuva ilmaisu,  kun mm. USA:n ja silloisen Neuvostoliiton urheilijat suurin joukoin ottivat mittaa toisistaan. Kisat muistetaan myös kuubalaisen Anan sambatanssista.

Kansainvälisessä 4-tähden kisaluokituksessa Keuruun Juhannuskisat arvostettiin kolmena vuonna peräkkäin, 1992-1994 parhaimmaksi suomalaiseksi yleisurheilukilpailuksi.

Perustellusti voi  sanoa, että Keuruun Juhannuskisat ovat kansainvälisesti Keuruun tunnetuin tapahtuma maailmalla, sillä kisoissamme on vieraillut yli 40 maan urheilijoita vuosien aikana.

Yli 9 000 kilpailijaa ja  n. 30 000 katsojaa yhdessä kilpailujen toimitsijoiden kanssa ovat rakentaneet yleisurheilumuistoja Keuruun urheilukentällä lähes 50-vuoden ajan.

Keuruun Juhannuskisat – Kesäkisat- Herpmanin poikain muistokisat ovat jo käsite suomalaisessa yleisurheilussa.

Kisat ovat vahva keuruulainen perinne, joka toivottavasti tulee säilyttämään paikkansa yhtenä merkittävänä kulttuuri-, liikunta- ja urheilutapahtumana, meille kaikille.

Kari Rautava