Uutisia

Nuorten SM-mitaleista hiihdetään erinomaisissa olosuhteissa Keuruulla

Teksti ja kuvat: Heidi Lehikoinen

Talven ensimmäiset nuorten SM-hiihdot järjestetään perjantaista sunnuntaihin Keuruulla Keurusselän Liikuntapuistossa. Sprinttipäivään on ilmoittautunut 342 hiihtäjää, lauantaina hiihdettäville normaalimatkoille kaikkiin sarjoihin yhteensä vastaavasti 416. Sunnuntaina hiihdetään viestit, joissa 18- ja 20-vuotiaiden sarjoihin on ilmoittautunut 87 joukkuetta.

Tapahtuma pystytään järjestämään viranomaisten koronaohjeistuksen mukaisesti ja koronaturvallisen tapahtuman toteuttamiseen on kiinnitetty kaikilla osa-alueilla erittäin suurta huomiota. Lumitilanne on tänä vuonna jopa poikkeuksellisen hyvä.

– Ei ole moneen vuoteen ollut niin hyviä lumiolosuhteita. Latupohjat ovat loistavassa kunnossa ja sääennusteetkin näyttävät tämän pakkaspiikin jälkeen tosi hyvältä, kilpailun johtaja Veikko Ahonen sanoo iloisena.

– Erityisesti näinä aikoina yhteistyö kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa on ollut erinomaista. Järjestelyille on ollut hyvä tuki.

Kilpailut ovat myös katsastus nuorten MM-kilpailuihin. Viime talven nuorten MM-menestyjistä Keuruulla hiihtävät muun muassa Alexander Ståhlberg ja Niilo Moilanen. Ståhlbergin suunnitelmissa on hiihtää 20-vuotiaissa kaikki kolme matkaa, 23-vuotiaiden sarjassa ensimmäistä vuottaan hiihtävä Moilanen näillä näkymin vain perjantain sprintin.

Ståhlberg oli hyvässä vireessä jo viime viikonloppuna SM-hiihdoissa Imatralla, jossa hän oli perinteisen 15 kilometrillä neljäs.

– Kunto on nouseva. Olen nyt treenannut aika paljon määrää. Päätavoitteeni on Norjassa nuorten MM-kilpailut, ja siellä on tavoitteena olla huippukunnossa, Ståhlberg sanoi Imatralla.

Vahvasti jo maailmancupissakin hiihtänyt Jasmin Kähärä sen sijaan jättää molemmat kilpailut 23-vuotiaissa väliin ja hiihtää seuraavan kerran Vantaan Suomen cupissa.

Nuorten SM-hiihtojen suojelijana on Matti Heikkinen, joka Keuruun ensimmäisissä nuorten SM-hiihdoissa vuonna 2001 oli kaksoismestari M18-sarjassa. Sen jälkeen Keuruulla on hiihdetty nuorten SM-mitaleista ennen tätä talvea vuonna 2008 ja 2013.

Kilpailusivut: Nuorten SM-hiihdot | Keuruun Kisailijat ry

Sivuilla on aikataulujen ja muun kilpailuinfon lisäksi myös koronaohjeistus.


tekninen asiantuntija Esa Ryynänen (vas.) ja ratamestari Erkki Virkalahti tarkastelivat ratajärjestelyjä järjestelytoimikunnan kokouksessa 15. joulukuuta. Takana Juha Niemelä.

Keuruun nuorten SM-kisoihin vajaa kuukausi


Keuruun Kisailijoiden nuorten SM-hiihtojen järjestelytoimikunta tarkasteli kokouksessaan 15. joulukuuta kisajärjestelyjään. Keurusselän liikuntapuistossa 14.–16.tammikuuta hiihdettäviin nuorten SM-hiihtoihin on aikaa vajaa kuukausi.

Keuruulla hiihdetään perjantaina 14.tammikuuta perinteisen hiihtotavan sprintit, lauantaina 15.tammikuuta väliaikalähdöt vapaalla hiihtotavalla ja sunnuntaina 16.tammikuuta viestit. Sprinttipäivänä kisakeskukseen odotetaan kannustajiksi Keuruun koululaisia.

Paikalla kokouksessa oli myös kisojen tekninen asiantuntija Pyhäjärven Pohdin Esa Ryynänen. Ryynänen oli viime helmikuussa Pyhäjärven Honkavuorella pidettyjen yleisten sarjojen SM-hiihtojen kilpailujohtaja.

– Kilpailuvalmius Keuruulla on hyvä, koska valmistelut tehtiin jo viime maaliskuussa koronatilanteen vuoksi peruttuihin nuorten SM-hiihtoihin, Ryynänen totesi kuultuaan kisatoimikuntien järjestelytilanteen.

– Marraskuun lopusta alkaen lumitykitettiin 150 tuntia yhtäsoittoa. Pakkasen kiristyttyä tykitykseen liian kovaksi yli 20 asteeseen alettiin viimevuotista varastolunta ajaa mäkiin ja laskuihin, ratamestari Erkki Virkalahti kertoi ratojen lumitilanteesta.

– Montosvuoren ylälenkki on ollut jo hyvässä hiihtokunnossa ja Montosvuoren päällä oleva parkkipaikka on täyttynyt hiihtäjien autoista. Liikuntapuistoon avautuu jouluviikoksi kuntohiihtäjille normaali stadionalueen harrastelatu. Muille laduille odotetaan vielä lisää lunta, jotta niitä voitaisiin ajaa isolla latukoneella, Virkalahti totesi torstaina 16.joulukuuta..

Tammikuun nuorten SM-hiihtojen palkintojenjaot järjestetään päivittäin porrastettuina kisakeskuksen ohjelmalavalla. Seremoniamestarina on Martti Vainio. Kisatoimisto on Hotelli Keurusselässä. Kisoissa noudatetaan viranomaisten koronaohjeistusta.

Kilpailujohtaja Veikko Ahonen kertoi, että kisavalmisteluja liikuntapuistossa tehdään talkoilla jo jouluviikolla, sillä Kisailijat järjestää nuorten SM-hiihtojen esikisoina 70. Keuruun hiihdot iltakisoina 30.joulukuuta.

Ensimmäiset Keuruun hiihdot järjestettiin vuonna 1946, jolloin voittaja oli Uuraisten 1950-luvun arvokisamitalisti Arvo Viitanen. Keuruun hiihtoja on järjestetty keskustassa, Kisakaarteella ja vuosina 1989–1996 Keurusselän kasarmialueella.

Kisakeskukseksi vaihtui vuonna 1997 silloin käyttöön vihitty maastoliikuntakeskus, nykyinen Keurusselän Liikuntapuisto. Kisailijat on järjestänyt nuorten SM-hiihtoja vuosina 2001, 2008 ja 2013.


TEKSTI ja kuva Matti Harju


Nuorten SM-hiihdot Keuruulla 14.–16.1.

Keuruun Kisailijat järjestää Keurusselän liikuntapuistossa maastohiihdon nuorten SM-hiihdot 14.–16. tammikuuta. Viime maaliskuussa Keuruun nuorten SM-hiihdot jouduttiin perumaan huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

MAJOITUKSESTA: 

Majoituspaikat lähialueilta alkaa olemaan täynnä, mutta kannattaa kysyä https://visitkeuruu.fi/
info@keuruu.fi

SM-hiihtojen järjestelytoimikunta kävi 23.9. kokouksessaan läpi SM-kisajärjestelyjä. Kilpailut muuttuivat kolmipäiväisiksi. Keuruulla kilpaillaan sarjoissa N17, N18, N20, N23, M17, M18, M20, ja M23. Kisoihin odotetaan tulevan yli 400 kilpailijaa. Kisatoimisto on Hotelli Keurusselässä.

Perjantaina ovat ohjelmassa 18-23-vuotiaiden sprintit perinteisellä hiihtotavalla. Kuudessa sarjassa hiihdetään karsintahiihtojen jälkeen alkuerissä, semifinaaleissa ja finaaleissa, joten seurattavaa riittää koko talvipäiväksi.

Lauantaina ovat vuorossa vapaalla hiihtotavalla 17-23-vuotiaiden sarjoissa väliaikalähtöiset naisten sarjojen 10 kilometrin ja miesten sarjojen 15 kilometrin kilpailut. 

Sunnuntain ohjelmassa ovat viestit.

Nuorten SM-hiihtojen suojelijana on Matti Heikkinen, joka Keuruun ensimmäisissä nuorten SM-hiihdoissa vuonna 2001 oli kaksoismestari M18-sarjassa.

Kisailijat järjestää nuorten SM-hiihtojen esikisoina 70. Keuruun hiihdot iltakisoina 30.joulukuuta.

Maastohiihdon kotimainen kilpailukausi alkaa Vuokatin Suomen Cupista 6.-7. marraskuuta. Yleisen sarjan ensimmäiset SM-hiihdot ovat Imatralla jo 7.-9-tammikuuta. Toiset nuorten SM-hiihdot ovat Kuopiossa 11.-13.maaliskuuta. 

TEKSTI ja kuva Matti Harju