Seuran historiakirjan julkistamistilaisuus 10.9.2014

Keuruun Kisailijoiden seurahistoria

Historiateoksen julkistamnen 10.9.2014 klo 12 Keuruun kaupungin valtuustosalissa.

Tämä juhlakirja 

KEURUUN KISAILIJAT SATA VUOTTA

Herpmanin poikain perillinen

on ensisijaisesti kertomus urheiluseuran vaiheista sadan vuoden ajalta. Teos sisältää myös annoksen Keuruun kotiseutuhistoriaa ja kulttuuriperinnettä.

Jo nimikin johtaa ajatukset 300 vuoden takaisiin Ison vihan aikaisiin sankareihin ja heidän perinteensä vaalimiseen. Urheiluseura on tehnyt siinä arvokasta työtä aikaansaamalla muistomerkit veljesten taistelupaikoille Ketveleen kannakselle ja Ampialaan.

Kirja kertoo myös urheiluseuran kulttuurityöstä, runoilija Einari Vuorelasta urheilumiehenä, omatoimisesta julkaisutoiminnasta, kuorolaulusta, näyttelemisestä, keuruulaiselle tutun Kansallispirtin vaiheista, yhden seuran ponnisteluista suurehkon urheilutalon rakentamisessa ja mittavasta huvitoiminnasta kruunuhäineen ja kalajuhlineen.

Urheilullisen perinteen tallentamisessa kerrotaan ennen julkaisematonta tietoa muun muassa tasamahiihtäjä Aapo (Abraham) Päkäristä sekä Paavo Karikon ja Urho Kekkosen yhteistyöstä.

Pienen osuuden saavat myös suomalaisten kultamitalimiesten Hannes Kolehmaisen, Ville Ritolan, Eero Mäntyrannan ja Veikko Hakulisen vierailut.

Yleisseuran vaiheista kerrottaessa ei ole unohdettu myöskään niitä kyläseuroja, jotka ovat vuosikymmenien aikana vahvistaneet pitäjäseuran roolia.

Teoksen toinen osa kertoo nimensä mukaisesti, että tulosurheilu tehdään jaostoissa.  Näin on tallennettu seuran urheilijoiden saavutukset ennen kaikkea kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Oman mielenkiintonsa tähän osuuteen tuovat henkilöhaastattelut niin maileri Juha Kukkamon maaotteluvoitoista kuin nuorten urheilijoiden tulevaisuudenuskosta ja järjestötyössä ansioituneista.     

Kirjoittaja on seurannut neljännesvuosisadan seuran toimintaa niin kaupunginjohtajana kuin seuratoimitsijana. Näin myös henkilökohtaiset muistot elävöittävät kerrontaa.

Suuriarvoisinta satavuotiaan seuran toiminnassa on mittava liikuntakasvatustyö, jota Keuruun Kisailijat on tehnyt ennen kaikkea paikallisen nuorison hyväksi.

Kuva: Suur-Keuruu 14.10.2011

- - - -

Historiakirjan takaksnsi

Lue...

Lue lisää...

- - - -

 

Keuruun Kisailijain historiakirja ilmestyy vuonna 2014

Kirja ilmestyy 2014 seuran täyttäessä 100  vuotta.

Historiatoimikunta kaipailee kadoksissa olevia pöytäkirjoja ja Kisailijain marssin nuotteja vuodelta 1928. Lisäksi seuran vanhaa lippua etsitään.

Lue lisää...

- - - -

- - - -

Seuran historiatietoja,  Matti Harju
Lue lisää...

- - - -