Emil Zatopek ja Dana Zatopkova Etelä-Pohjanmaalla 27.-28.7.1981

- - - -

Melkein kuin meikäläinen

- - - -

 Pirkko Järvinen, Suomi-Tsekki-Seura 
- Dana on  omaa sukua Ingrová, Emilin esimiehen tytär. Nimi Ingrová antaa jo aavistella jotakin. Sehän on suomeksi: Inkeriläinen! Suku oli tietoinen siitä, että esi isä oli jäänyt 30-vuotisen sodan melskeissä Määriin. Tietysti sotapäällikön, Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolfin mukaan esi-isän ajateltiin olleen ruotsalaisen, kunnes tutkittiin kirkonkirjoja! Esi-isä olikin Inkerin suomalainen ratsumies. Suvussa olikin ihmetelty miksi silloin tällöin putkahtaa maailmaan kookkaita punertavatukkaisia “ratsumiehiä“.
- Siis Dana onkin Suomen sukua! Asia julkistettiin Hotelli Hesperiassa vietettyjen Vaakuna-hotellin 40-vuotis- ja Hesperia-hotellin 20-vuotisjuhlien yhteydessä, jossa Emil ja Dana olivat kunniavieraita. Sittemmin uutinen haalistui, eikä asiaa enää paljoakaan muisteta. Mitä nyt tässä sitten!    

Etelä-Pohjanmaa 28.7.1981

Toimittaja Paula Hämäläinen 25.9.2013:
"Lehti, johon jutun Zatopekeistä kirjoitin, oli tuolloin nimeltään Etelä-Pohjanmaa ja se oli Suomen suurin paikallislehti, joka ilmestyi iltapäivisin kotiin kannettuna joka arkipäivä. Nyt se on nimeltään Epari ja ilmestyy kerran viikossa. Etelä-Pohjanmaa, lyhyemmin ep, huomioi tietenkin noin kuulun vierailijan ilmestymispaikkakunnallaan Seinäjoella.

Itsekin tiesin Zatopekin maineen, olivathan isä ja äiti olleet Helsingin olympialaisissa ja olivat kertoneet suurjuoksijasta ja keihään kuningattaresta. Oli kiva tavata heidät ja muistona minulla oli vuosikausia Zetorin beige lippalakki, johon Zatopekit kirjoittivat nimensä. Jos oikein etsisin, lakki voisi vielä löytyä.

Zatopekit olivat vaatimattomia, sydämellisiä ihmisiä. Juttuhetkemme oli muistaakseni lounastapaaminen, jossa puhuttiin erityisesti urheilusta, olivathan paikallaolleet kollegani urheilutoimittajia, kun itse olin joka paikan höylä.

Hassu yksityiskohta on jäänyt mieleeni. Pohjalaisen toimittaja oli erityisen kiinnostunut suunnistuksesta ja koko porukka ei äkkiä muistanut, mitä suunnistus on saksaksi tai englanniksi, jotta olisimme osanneet puhua lajista Zatopekeille. En vieläkään ymmärrä, mistä mieleeni tuli sana orientierung ja silloin Zatopekit ymmärsivät, mistä puhuttiin. Olen myöhemminkin törmännyt samaan ilmiöön: jostakin putkahtaa mieleen vieraan kielen sana, jota ei ole edes tiennyt tienneensä."