Toimittaja Jorma Uusitalo - Perhonjokilaakso 30.7.1981/16.9.2013

Toimittaja Jorma Uusitalon muistelu 16.9.2013

"Emil ja Dana Zatopekin haastattelu oli tuolloin parikymppiselle toimittajalle yksi ensimmäisistä keikoista, jolloin ymmärsin, kuinka ainutkertaisiin tilanteisiin toimittajan ammatti saattaa johdattaa. Tapaaminen tottakai tuntui hienolta mahdollisuudelta tavata henkilökohtaisesti urheiluhistoriasta tunnetut legendat, ja oli Zetor-traktorikin tuttu kotitilan maatöistä.

Muistan, että tapaaminen oli leppoisa ja hyvällä huumorilla maustettu. Emil piirsi minulle nimelläni varustetun piirustuksen. Siinä tikku-ukoksi pelkistetty Emil juoksee edellä, ja tikkuhahmoon piirretty Dana heittää keihästä Emilin perään. Jotta draaman kaari olisi täydellinen, en tiedä, missä tuo tunnearvoltaan äärimmäisen tärkeä piirros on tällä hetkellä. Viimeksi muutama viikko sitten kaipasin sitä edellisen kerran, enkä ole vieläkään kokonaan luopunut toivosta, ettenkö löydä sitä jostain.

Piirroksen tunnearvoa on osaltaan nostanut se, että vasta iän myötä olen todella ymmärtänyt, kuinka ainutkertaisesta hetkestä Vetelissä itse asiassa oli kyse. Käyn säännöllisesti Tshekeissä tapaamassa hieman nuoremman sukupolven ystäviäni sekä heidän vanhempiaan. Se, että heidän suomalaisvieraansa on tavannut Zatopekin pariskunnan, on jotain hyvin erityistä."
Jorma Uusitalo